מאת: זיוה בר / מעצבת פנים –
המטבח, הישראלי בעיקר, הוא מקום שיש בו הרבה מעבר לאוכל. אנחנו אוהבים לנהל בו את החיים עצמם. המטבח המודרני פתוח בדרך כלל לחללים הציבוריים האחרים בבית ולכן חשוב לדעת לתכנן אותו בצורה כזו שיהיה נוח לעבוד בו, שלא יפריע לשגרת החיים במרחבים האחרים בבית, יהיה נעים להתארח בו וגם לא יבייש אותנו כאשר נכנסים אורחים הביתה.
כלל ראשון – התאימו את המטבח אליכם ולא להיפך
חשבו מהם ההרגלים שלכם ומצאו להם פתרון. אם הילדים אוהבים לגוון את ארוחת הבוקר עם סוגים שונים של דגני בוקר מצאו מקום נוח ונגיש בארונות. כך כל דבר יחזור למקומו בסוף השימוש. אם קשה לכם להיפרד מכוסות התה, שהבאתם מלונדון, ואתם נוהגים לארח תכננו מקום לכלי הגשה. אתם מתכננים מטבח חדש והוא יכול להתאים לכל דרישה והרגל שלכם.
פרקטיקה ועיצוב
המטבח יכול כמובן להיות מעוצב ומרשים מאד בתכנון נכון, אולם אין לשכוח שבסופו של דבר הוא המקום שמתלכלך הכי הרבה בבית. מכיוון שהוא פתוח הקדישו תשומת לב לאופיו החיצוני, שיהיה מותאם אסתטית לבית כולו. שפע הפתרונות שמציע השוק היום מאפשר לבחור חומרים שמתאימים לנוחות שימוש ולתחזוקה קלה לצד עיצוב, מבלי לוותר על אף אחד מהם.
נקודה למחשבה – ידיות חיצוניות בדרך כלל יהיו קלות יותר לניקוי מאשר ידיות שקועות, המתמזגות עם החזיתות, כי ידיות חיצוניות מופרדות מהדלתות.
חשבו על האחסון במטבח שלכם
מה אופיו של האחסון במטבח? יותר כלים? איזה סוג? יותר מקום למוצרי חשמל? למזון? כלי אירוח מיוחדים? כלים יפים שנרצה להציג בתצוגה פתוחה או שקופה?
עשו רשימה של הכלים, מוצרי המזון שנמצאים תדיר במטבח, מוצרי החשמל וכל דבר שתרצו שיהיה נגיש לכם במטבח.
השוק מציע היום סוגים שונים של פתיחת דלתות: פתיחת ציר, דלתות הזזה ודלתות שנפתחות לתוך גומחה בארון עצמו ולא תופסות מקום בחלל. כך למשל אפשר לתכנן משטח עבודה נסתר למוצרי החשמל הקטנים (כטוסטר, מיקסר, מכונת קפה) מאחורי דלתות ובסיום העבודה הדלתות נסגרות והמטבח חוזר לחזיתות נקיות למראה.
הפרטים הקטנים
האביזרים הנלווים, כמו חלוקות שונות של תוכן המגירות, פרזול לארונות מזווה או סוגי פחי האשפה ניתנים לבחירה. התאימו לעצמכם את חלוקת תוכן המגירות, כולל תצורת החלוקה לסכום, על מנת לשמור על הסדר והארגון בתוך המגירה. וכן הקדישו מחשבה לתפיסת עולמכם ביחס לחלוקת האשפה והנפח המתאים לה. בהתאם להחלטות אלו תכננו את רוחב המגירות ועומקן וכן את המקום המיועד לפחי האשפה, נסתר בתוך ארון הכיור או חשוף.
ארגון פנימי נכון של היחידות ותכולתן יאפשר סדר והתנהלות יעילה וחסכונית בזמן במטבח. לדוגמה: אם נסדר מראש כלים וצלחות להגשה במקום אחד, הקרוב לשולחן האוכל, כל עריכת שולחן תהיה קלה ונעימה.
נקודה למחשבה – מגירות חיצוניות נגישות יותר מנשלפים פנימיים מאחורי דלת, הדורשים פעולה נוספת של פתיחת הדלת.
היעזרו במעצב או מעצבת פנים מקצועיים, שיוכלו להציע לכם פתרונות יצירתיים להרגלי היומיום שלכם. אין הרגל או צורך שאיננו "ראוי". אנחנו רוצים מטבח שיהיה לנו בו הכי נוח ויענה לדרישותינו האישיות.