מאת: אסף מישאלוף / מעצב פנים –
תכנון המטבח הנכון עבורכם
השכנה המליצה לכם על חברת המטבחים ממנה היא הזמינה את המטבח שלה, החברה מהעבודה המליצה על נגר מצוין ובן הדוד האהוב עליכם פוסק בנחרצות שאין צורך במעצב/ת ואתם יכולים לעשות הכל לבד, כי חבל לבזבז את הכסף על בעל מקצוע. ואתם? מבולבלים ומיואשים מכל המידע ולא יודעים כיצד נכון לנהוג ולאן ממשיכים מכאן. אז בואו נעשה קצת סדר יחדיו במשימה שנקראת "תכנון מטבח חדש ופונקציונלי המתאים לצרכים שלכם", ורק שלכם!
בשורות הבאות אסקור עבורכם כיצד יש לתכנן את המטבח הנכון לכם.
רשימת המכולת
ערכו רשימה מסודרת בה פרטו את כל העולה על רוחכם בנושא המטבח. לדוגמא: מי מבשל בדרך כלל? לכמה נפשות המטבח משמש? אילו כלים יש לכם בארונות? האם אתם אנשים של אוכל קפוא וקניות פעם בכמה זמן או אוכל טרי וקניות דחופות? האם אתם מאחסנים במטבח דברים שאינם קשורים לבישול היומיומי, כמו כלי הגשה שונים?
לאחר שתענו על שאלות אילו ועוד רבות אחרות, שיכולות להעלות בזמן הכנת רשימת הצרכים שלכם אתם יכולים להתחיל ולהבין היכן יהיה לכם נוח למקם את הפונקציות השונות בחלל הנתון.
יצירת חלל מטבח פונקציונאלי
עליכם להבין מהו החלל שיש ברשותכם לטובת המטבח, כלומר: לא לכל חלל נוכל להכניס כל שחשקה בו נפשנו. ישנם בתים בהם לא נוכל לתכנן אי, למשל, במרחב המטבח, גם אם נרצה בו מאד. צורת החלל וגודלו פשוט לא מאפשרים זאת. ישנם מטבחים מרובי חלונות או פתוחים לחללים אחרים ואין בהם כמעט קירות לתכנון ארונות גבוהים לשירות ומזווה למשל. התכנון צריך להתאים למרחב הנתון, על מנת שלא יפגע לנו בשגרת החיים הנוחה.
"משולש הזהב" במטבח – המקרר, הכיור והכרים, הם שלושת הפונקציות החשובות ביותר. תכנון המטבח צריך להתחיל בראש ובראשונה במיקום נכון לשלושתם. יש לקחת בחשבון את המרחקים המתאימים ביותר ביניהם. המרחק המומלץ בין הכיור לכיריים רצוי שיהיה בין 80 ס"מ עד 120 ס"מ, כי זהו משטח העבודה המרכזי שלכם. במידה וישנו חלון במטבח אפשר למקם תחתיו את הכיור. אילו לא חוקים בל יעברו. הכל בהתאם לנוחות שלכם.
ארונות גבוהים? רק חלק תחתון? או מטבח קופסה?
תכנון המטבח יכול להיעשות בצורות שונות ומגוונות. הכל עניין של טעם אישי ונוחות. אין ספק שבשנים האחרונות הארונות הגבוהים תופסים מקום מרכזי וניתן לראות יותר ויותר מטבחים בהם ישנו קיר ארונות מרצפה ועד תקרה, המכיל בתוכו את המקרר, מוצרי החשמל, מקומות אחסון ועוד. שימו לב שאינכם יוצרים עומס רב מידי, אלא שומרים על תחושה של מרחב. זו לא חוכמה "לחנוק" את המטבח שלנו רק כי זה הטרנד העכשווי. חשוב מאוד שתתאימו את סוג הארונות לחלל המטבח שלכם ולאופי ההתנהלות בו ולא להיפך.
ויהי אור
המטבח הוא לב הבית. אנו עובדים בו, מארחים בו ושוהים בו מספר לא מבוטל של שעות ולכן התאורה בו צריכה להיות מתוכננת כראוי. חשוב לשים לב שאנו מתכננים את התאורה כך שהיא תשטוף את כל שטחי העבודה בצורה טובה. דבר ראשון יש לבחור בתאורה שתאיר את החלל כולו. לאחר מכן יש לדאוג לתאורה ממוקדת על משטחי העבודה. אם יש לנו אי או פינת ישיבה יש לדאוג גם להם. זה המקום להוסיף גופי תאורה דקורטיביים. מתחת לארונות העליונים מומלץ למקם תאורה נסתרת. זו תועיל בהארת משטחי העבודה, כי אנחנו רוצים לראות מה אנחנו מבשלים, את הצבעים, את הניקיון. זו גם תאורה שתוסיף אווירה נהדרת בשעות החשיכה.
כעת כל שנותר לכם הוא להתחיל ולתכנן את המטבח הנכון עבורכם. הרי נעלה של סינדרלה התאימה רק לרגלה ולא לשום רגל אחרת, כך גם המטבח שלכם – צריך להתאים לסגנון החיים שלכם ולא של אף אחד אחר