מאת: זיוה בר / מעצבת פנים –
גלגולו של המטבח המודרני
המטבח יכול לשמש כמראה מצוינת לשינויים ההיסטוריים שעברנו במהלך השנים.
אורח החיים שלנו מתבטא בו היטב דרך העיצוב והטכנולוגיה.
נוכל ללמוד מההתפתחות המטבח על מגמות רבות: אופנה, אסתטיקה, אופני הבנייה, התפתחותם של חומרים שונים, מודעות לבריאות והיגיינה, שחרור האישה, מעמד סוציואקונומי, זהות אישית, זהות תרבותית ומה לא?
ציון דרך חשוב ועקרוני בצורת המטבח, כפי שאנו מכירים היום, התרחש לאחר מלחמת העולם הראשונה, בשנים 1926-7. הארכיטקטית האוסטרית מרגרט סקוצטי-ליהוטצקי (Margarete Schütte-Lihotzky) תכננה את "מטבח פרנקפורט" עבור משרד השיכון הגרמני, שבנה כמות גדולה של דירות שיכון עממיות. התכנון החדשני נשען על ראיונות עם עקרות בית ותאוריות שונות של יעילות צורת העבודה במטבח. השטח שהוקצה למטבח היה מצומצם יחסית וסגור ולראשונה נעשה שימוש משולב בטכנולוגיות של חשמל, גז טבעי וחומרים חדשניים אחרים באותה התקופה, כמו: אלומיניום, זכוכית ופלסטיק. המטבח היה חדרון צר מידות עם חלון אחד וכלל תנור גז ובצדו השני שני כיורים, מקום לייבוש כלים, פח אשפה, משטח עבודה עם קרש חיתוך, קיר פנוי לתליית כלי עבודה וארונות ומגירות אלומיניום לאחסון. פונקציונלי, מצומצם ונוח (עדיין ללא מקום למקרר כמובן). עשרת אלפים מטבחים בעיצוב אחיד יוצרו והותקנו בדירות השיכון והמטבחים החדשים הפכו למודל פופולרי.
לאחר מלחמת העולם השנייה המעצבים האמריקאים התחילו במגמה של עיצוב מטבחים מותאמים אישית וגדולים יותר. משטחי העבודה הורחבו והתחברו, נוצר רצף בין הכיור לכיריים, נוספו מקומות אחסון רבים ופינת אכילה למשפחה. בשנות השבעים והשמונים גם אנחנו התחלנו להכיר את המושג "מטבח אמריקאי" והוא היה הכינוי למטבח גדול ומפואר, שריהט את מרבית הקירות בחלל המטבח. המעצבים האירופאים עדיין עשו את ההבחנה בין המגמות וטענו ש"לאמריקאים מטבחים שמנים ולאירופאים – רזים".
מאז חלל המטבח רק גדל והתרחב בכל מובן. בתחילה נפתח בחלקו בעזרת חלונות ומרווחי הצצה לסלון ולפינת האוכל, עד שנפתח במלואו והפך לחלק בלתי נפרד מהמרחב הציבורי בבית. הורדת המחיצות העלו את הביקוש לאי במטבח על צורותיו השונות, שענה לצורך במשטחי עבודה, אכילה ובתוספת של מקומות אחסון, שקודם לכן היו שעונים על הקירות שהוסרו.
כעת המטבח חשוף לחלוטין וכל צורה, חומר וצבע שנבחר עבורו ישפיעו על נראות הבית כולו. נוספו לו שפע של אפשרויות עיצוב וטכנולוגיות ואפשר לומר שמהמחצית השנייה של המאה העשרים המטבח תפס את מקומו כחלל היקר ביותר בבית. שפע האפשרויות המוצעות היום כבר מחייבות מחשבה מעמיקה ותכנון מדויק, שינצל היטב את כל המשאבים העומדים לרשותנו כדי שנפיק את המטבח המתאים ביותר והטוב ביותר עבורנו.
ואם המגמה בשנים האחרונות הייתה בעיקר התרחבותו של המטבח לתוך הסלון בתקופה האחרונה אפשר לראות את פלישתו של חלל הסלון, על כל המשתמע, לתוך המטבח. יותר ויותר חומרים ואלמנטים ממושגי העיצוב של מרחב הסלון נכנסים למטבח. הוא הפך לחלק בלתי נפרד מתכנון החלל הציבורי כולו ומריהוט הבית. נמצא אותו בגוונים אלגנטיים, אחוזי ברק משתנים, מחומרים כזכוכית וגרניט פורצלן, יש בו שילובים מעניינים של ארונות תצוגה פתוחים, ספריות, בר משקאות, מרחבי ישיבה, אירוח ועוד. אנחנו גאים להציגו, אוהבים לבשל ולארח בו ומנהלים ממנו את חיינו.